Vidošević: Podravka želi pokrenuti proizvodnju u Srbiji

nadan-vidosevic-midi1Predsjednik HGK Nadan Vidošević na susretu gospodarskih komora Hrvatske i Srbije u Koprivnici kazao je da Podravka u Srbiji nema samo ambicije plasirati svoje proizvode, nego i otvarati proizvodnju

O unapređenju suradnje gospodarskih komora Hrvatske i Srbije na jučerašnjem su poslovnom susretu u koprivničkoj Podravci razgovarali predsjednici Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Bilo je riječi i o nastupu Podravke na tom tržištu, a kako je na konferenciji za medije rekao predsjednik njene uprave Miroslav Vitković, Podravka na susjednom tržištu već sada bilježi godišnji prihod u iznosu od 100 milijuna kuna, a u Srbiji ima tvrtku sa 80 zaposlenih.

Vidošević je pak ocijenio da je Srbija danas prirodni hrvatski strateški partner te napomenuo da nije slučajno da se današnji susret dogodio u Podravci koja je izuzetno dobro strukturirana kompanija. Dodao je da samo tvrtke koje plasiraju proizvode na strana tržišta imaju budućnost. Zbog toga je taj susret izuzetno važan, jer Podravka nema samo ambicije plasirati svoje proizvode, nego i otvarati proizvodnju u Srbiji.

Bugarin je rekao da je jača gospodarska suradnja dviju zemalja počela 2000. godine, kada je Nadan Vidošević s hrvatskim gospodarstvenicima posjetio Srbiju. Tada se suradnja kretala na razini od 130 milijuna američkih dolara, da bi 2008. prešla milijardu dolara ukupne razmjene Hrvatske i Srbije.

Danas u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih kompanija, ali nažalost, srbijanskih kompanija nema u tako velikom broju u Hrvatskoj. Nadam se da će potreba regionalne suradnje dovesti do toga da i veći broj tvrtki iz Srbije nađe svoje mjesto u Hrvatskoj, rekao je Bugarin, ustvrdivši da će gospodarski uspjeh obiju zemalja ovisiti o regionalnoj upućenosti i povezanosti te zajedničkom nastupu na trećim tržištima i tržištu Europske unije.

Sastanku je nazočio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić koji je rekao da je logično da se političar nalazi na jednom takvom sastanku, jer ako politika ne otvara vrata, onda je kroz njih teško proći.

Friščić je ponovio da je uvjeren da će Hrvatska do kraja lipnja zatvoriti preostala dva poglavlja koja su uvjet za njen ulazak u Europsku uniju te izrazio nadu da će Republika Srbija do kraja ove godine dobiti status kandidata za pregovore za ulazak u EU. (Tportal)