Na 21. Međunarodnoj izložbi vina i vinarske opreme Vinistra 2014., koja je održana u Poreču, Vina Laguna porečke Agrolagune osvojila su čak devet zlatnih medalja, izvijestili su iz ove vinarije koja posluje u sastavu Agrokor koncerna.

U srcu vinograda u Funtani u subotu, 10. svibnja, održana je promocija nagrađenih vina Vina Laguna na ovogodišnjoj Vinistri.

U iznimnoj konkurenciji, najsjajnija odličja od uglednih vinskih stručnjaka i ocjenjivača dobila su vina brenda Vina Laguna i to redom: Vina Laguna Malvazija 2013., Vina Laguna Festigia Malvazija 2012., Vina Laguna Festigia Malvazija 2013., Vina Laguna Festigia Castello 2011., Vina Laguna Festigia Castello 2012., Vina Laguna Festigia Cabernet sauvignon 2010., Vina Laguna Festigia Cabernet sauvignon 2011., Vina Laguna Festigia Merlot 2010.

Vina Laguna Teran 2013. je osvojio zlatnu medalju za najbolji mladi teran kao autohtone sorte Istre. Također, ovo vino nagrađeno je i prestižnom titulom  Šampion Vinistre.

“Nagrade i priznanja za vina Vina Laguna na ‘domaćem terenu’ koja iz godine u godinu osvajamo posebno nas vesele, a svakako su i dodatan poticaj za daljnji rad i unapređenje kvalitete. Ipak, s obzirom na potencijal domaćeg vinarstva, smatramo da je sada nužno otvoriti prostore i priliku za promociju i uspjeh brojnim mladim vinarima. Stoga smo u Agrolaguni odlučili da je ovo zadnja godina da se vina Vina Laguna natječu na Vinistri”, izjavio je Goran Kramarić, predsjednik Uprave Agrolagune.

Vina Laguna Festigia Malvazija 2013. dobitnik je i oznake “IQ”. Oznaka “Istarska kvaliteta” za vino Malvazija istarska prvenstveno je namijenjena označavanju vina visoke kvalitete koja su proizvedena od grožđa sorte Malvazija istarska, kao i poticanju razvoja proizvodnje tog autohtonog vina, podizanju razine njegove kvalitete i proizvodnih tehnologija te promociji i prodaji Malvazije istarske na domaćem i svjetskom tržištu.

Znak “IQ” omogućuje potrošaču da prepozna one istarske malvazije čija je kvaliteta viša od kvalitete koju propisuje zakon za kvalitetna vina sa zemljopisnim porijeklom, te viša od one koju kupac uobičajeno zahtijeva i očekuje, ističe se u priopćenju.