Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u Skoplju je formirana Balkanska vinska mreža koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, priopćilo je udruženje “Vina Makedonije”, a prenosi blic.rs.

Inicijator okupljanja bila su Vina Makedonije, a u mreži su i Centar vinske kulture Wine Q iz Srbije, Udruženje Salon Žilavke iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, kao i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana.

Udruženja će zajedno provesti projekt Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, navodi se u priopćenju.

Balkanska mreža
Balkanska vinska mreža djelovat će na području povezivanja i promoviranja zajedničkog vina balkanskih zemalja, a održala je i prvu regionalnu konferenciju na kojoj je usvojen akcijski plan čija će primjena početi sljedeće godine.

Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o suradnji, ističe se u priopćenju.

“Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebala pomoći u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u cijeloj regiji”, rekao je Svetozar Janevski, predsjednik Upravnog odbora udruženja Vina iz Makedonije i dodao kako će mreža pružiti efikasna rješenja za prevladavanje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina regije.

On je naglasio da je jedan od glavnih zadataka promocija lokalnih autohtonih sorti vina, kao i vina proizvedenih u regiji, doprinoseći da Balkan kao vinska regija stekne pravo mjesto među drugim svjetski poznatim vinskim regijama.

Predsjednik Centra vinske kulture “Wine Q” Vladimir Stojić ocijenio je kako je ova inicijativa usmjerena ka razvoju i da je sve jača kako vrijeme prolazi.

“Zajedničkim snagama možemo postići mnogo u promociji regije, a došli smo do zajedničkog zaključka da su vina Balkana ono što je svjetskoj javnosti zanimljivo, prihvatljivo i da zajednički nastup regionalnih vinskih destinacija ima bolju perspektivu od pojedinačnih nastupa”, dodao je.

“Svi vjerujemo u postavljene ciljeve i definirane aktivnosti i radujemo se daljoj međusobnoj suradnji i suradnji s drugim balkanskim zemljama koje su već članice Europske unije”, izjavila je Danijela Radeč, direktorica Vinske akademije iz Crne Gore.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže financijski je podržao Fond Zapadni Balkan koji su osnovale vlade Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine kao dio napora za unapređenje regionalne suradnje i integracije zemalja regije u Europsku uniju.