Vinari pripremaju izvoznu ofenzivu

U Zagrebu je jučer osnovana Koordinacija vinskih udruga i obiteljskih vinarija Hrvatske, tijelo čiji je glavni cilj promocija vina kao hrvatskog strateškog turističkog i gospodarskog proizvoda te poticanje izvoza.

Na sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kojem su nazočili predstavnici svih hrvatskih vinskih regija i udruga, u odbor koordinacije izabrani su vinari Vlado Krauthaker i Ivica Matošević te vinarka Mare Mrgudić.

Za koordinatora inicijative izabran je vinski stručnjak Saša Špiranec, a aktivnosti će se provoditi pod nazivom Wines of Croatia.

Projekt podrazumijeva afirmaciju Hrvatske kao renomirane svjetske vinske regije, visokokvalitetnih i unikatnih vina, promidžbu vinskog turizma, formiranje jedinstvenog predstavničkog tijela svih obiteljskih vinarija i vinskih udruga te stvaranje dugoročne platforme za izvoz.

Financiranje aktivnosti u prvoj je fazi predviđeno uz pomoć resornih državnih i strukovnih tijela, dok u drugoj fazi koordinacija poziva na donošenje zakona o financiranju marketinških aktivnosti vinske industrije.

Sa sastanka je upućen poziv Vladi Republike Hrvatske da se odredi prema vinskoj industriji kao strateškoj grani te da osigura sredstva za pozicioniranje Hrvatske u svijetu kao vinske regije.

Temeljem vlastitih iskustava, koordinacija se Vladi nudi kao partner u izradi strategije i operativnih planove te poziva na žuran sastanak zbog iznimno krizne situacije u vinarstvu prouzročene padom tržišta i porastom zaliha.

Na osnivanje Koordinacije vinare je potaknula trenutna situacija na tržištu pogođenom recesijom te potreba jedinstvenih napora u stvaranju strategije promocije i izvoza hrvatskih vina.

“Nedvojbeno je da kvaliteta hrvatskih vina raste iz godine u godinu. To ne tvrdimo samo mi, vinari, već je riječ o činjenici koju su potvrdili i najveći svjetski autoriteti vinarstva – od naših međunarodnih kolega pa sve do kritičara i medija. No osim individualnih inicijativa vinara, nitko ne poduzima ništa da bi se hrvatska vina sustavno promovirala i prodavala na međunarodnom tržištu. Ovaj projekt je plan udruženih obiteljskih vinarija koje žele aktivno sudjelovati u izgradnji budućnosti vinske Hrvatske”, istaknuo je u ime Koordinacije vinar i član njenog odbora, Ivica Matošević.

“Planove operativnih aktivnosti izvoza već imamo, kao i stručnjake koji su spremni raditi da bi ih proveli. Stoga Vladi i velikim vinskim tvrtkama pružamo ruku partnerstva u radu na projektima koji će pozicionirati vino kao strateški gospodarski i turistički proizvod”, dodaje Matošević, zaključujući da je, zbog pada prodaje i punih vinskih podruma, trenutak u kojem se obiteljske vinarije nalaze alarmantan.

Koordinacija je suglasna u činjenici da šira javnost ne raspoznaje Hrvatsku kao vinsku regiju. Kvaliteta hrvatskih vina može  se mjeriti s onom ostalih internacionalnih vinskih regija, a istodobno Hrvatska uvozi pet puta više vina nego što ih izvozi, ističe koordinator inicijative i vinski stručnjak Saša Špiranec.

“Moramo biti svjesni činjenice da tehnologija proizvodnje i kvaliteta vina rastu, ali se isto ne događa s marketingom vina. U planu promocije koji predlažemo Hrvatska se brendira prvo kao zemlja, a potom se brendiraju njene regije i sorte. U svijet moramo prvo krenuti s najboljim vinima te pokrenuti vinski i gastro turizam kao novu granu turizma koja će poticati izvoz vina”, pojasnio je Špiranec.

Definirajući pet tržišta prema prioritetima, Koordinacija ističe da je prioritet izvoz u London, New York i Rusiju kao svjetske vinske centre. Potom bi red došao na regiju koja okružuje Hrvatsku, druge europske zemlje s velikom potrošnjom, azijsko i latinoameričko tržište te, konačno, europske zemlje sa snažnom vlastitom proizvodnjom i razvijenim turizmom. (tportal.hr)