Mala gradska mljekara u pola stoljeća poslovanja prerasla je okvire svoje regije, osvajajući Hrvatsku i stvarajući temelje za širi europski iskorak

Vindija je hrvatska prehrambena tvrtka sa sjedištem u Varaždinu gdje je i osnovana 1959. godine kada je zapošljavala samo dvadesetak osoba i proizvodila jedino svježe mlijeko za potrebe grada.

Mlijeko se pakiralo u staklene boce koje su se u čvrstim žičanim sanducima rano ujutro razvozile po gradu. Tako je bilo sve do 1970. kada se svježe mlijeko počelo pakirati u plastične vrećice, a nakon toga je došao tetrapak.

Nekoć mala gradska mljekara, zahvaljujući kontinuiranom i predanom radu i razvoju vođenom inovativnom politikom i politikom kvalitete, prerasla je u Poslovni sustav Vindija koji danas proizvodi gotovo tisuću proizvoda u više robnih marki i grupa proizvoda objedinjenih pod jedinstvenim znakom “Kvaliteta Vindija”.

PROMIŠLJENI RAZVOJ
Jasna vizija i kvalitetna strategija vodila je malu gradsku mljekaru Vindiju do stvaranja današnjeg vodećeg prehrambenog proizvođača u Hrvatskoj i široj regiji.

Najveće širenje tvrtke postignuto je 1995. godine kada je Vindiji pridružena Industrija mesa Koka zajedno s pekarnicom Laticom. Mesna industrija ViR 1898 iz Rijeke ušla je u Vindijin sustav 1997. godine, a njoj se kasnije pridružila i tvornica Vindon iz Slavonskog Broda, specijalizirana za proizvodnju purećeg mesa te mljekara Novi Domil iz Županje otvorena 2003. godine.

Sustav Vindije obuhvaća i najveću hrvatsku proizvodnju pilećega i purećeg mesa, proizvode pod robnim markama Cekin i Vindon koji se uspješno plasiraju na domaće ali i strano tržište.

Poslovni rezultati te dugoročni planovi Vindije na području mesoprerađivačke industrije rezultirali su inovativnim tehnološkim projektom, tvornicom stočne hrane BIOdar, najsuvremenijom u ovom dijelu Europe koja je otvorena 2006. godine. Time je osigurana kvalitetna i sigurna sirovina za proizvodnju gotovih proizvoda objedinjenih pod znakom Kvaliteta Vindija i zaokružen ciklus proizvodnje “od polja do stola”.

REGIONALNA EKSPANZIJA
Širenjem na tržište BIH, Srbije i Makedonije, varaždinska tvrtka gradi poziciju lidera regionalne prehrambene industrije. Uz robno-distributivne i komercijalne centre te maloprodajne trgovine, Vindija na regionalnom tržištu posjeduje i vlastite tvornice.

Tako se u vojvođanskom Plandištu nalazi pogon za proizvodnju pilećeg mesa koji je u funkciji od 2009. godine. Ova industrija prva je u Srbiji uskladila svoje poslovanje sa svim sanitarnim i veterinarskim uvjetima Europske unije te dobila izvozni kontrolni broj koji joj dozvoljava plasiranje proizvoda na tržište zemalja članica europske nadnacionalne zajednice.

Uz proizvodnju kvalitetnog, svježeg i domaćeg pilećeg mesa, Vindija se u Srbiji orijentirala i na segment proizvodnje stočne hrane, otvorivši 2009. tvornicu UNIP + u Valjevu.

Istodobno se fokusirajući na domaću industriju, Vindija 2009. godine otvara dva nova proizvodna pogona u Varaždinu.

Tvornica Vindija Vivis predstavlja najsuvremeniji oblik industrije specijalizirane za proizvodnju mliječnih proizvoda i bezalkoholnih pića u kojoj se, među ostalim, puni svježe mlijeko u PET boci od 1,75 L te funkcionalni sokovi Iso sport i GI Control.

U novom pogonu Industrije mesa Koka primjenom moderne tehnologije proizvode se svježi i zamrznuti panirani i pečeni proizvodi koji zbog jednostavnosti pripreme pripadaju Cekinovoj liniji piletine nazvanoj “Zagrij i posluži”.

NAGRADE I PRIZNANJA
Među brojnim nagradama i priznanjima koje Vindija za svoje proizvode prima na brojnim međunarodnim sajmovima i ocjenjivanjima kvalitete posebno se ističu DLG nagrade koje dodjeljuje vodeća europska agrikulturna organizacija sa sjedištem u Frankfurtu.

Ova prestižna priznanja najčešće su osvajali Vindijini cijenjeni tvrdi sirevi od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka (Bovidur, Caprodur i Ovidur), no njima su se pridružili i brojni drugi proizvodi iz mliječnog i mesnog asortimana te bezalkoholnih pića.

Kao najnagrađivaniji predstavnici bogatoga Vindijina asortimana, sirevi su svoju kvalitetu potvrdili i na manifestaciji World Cheese Awards, gdje je prošle godine Capron, meki masni sir od kozjeg mlijeka, osvojio zlatnu medalju.

Pogoni i linije za proizvodnju Vindijinih proizvoda odgovaraju strogim standardima proizvodnje i omogućuju najvišu kvalitetu i maksimalnu sigurnost hrane. To potvrđuje međunarodno priznati certifikat za upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008, implementacija HACCP-a (kontrole kritičnih točaka u proizvodnji), te SSOP-a (sustava standardizacije svih postupaka sanacije).

Osim spomenutih, Vindija je uvela i sljedeće certifikate: IFS (International Food Standard), BRC (British Retail Consortium) i Halal certifikat, a nedavno je za svoje sokove i mliječne proizvode dobila Košer certifikate.

Oznake “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko”, koje je 2007. godine Hrvatska gospodarska komora dodijelila Vindijinim proizvodima, dodatno potvrđuju najvišu razinu kvalitete uz primjenu svjetskih normi i standarda u proizvodnji.

Dokazanu kvalitetu namirnica domaće proizvodnje Vindija je dodatno potvrdila dobivanjem dozvole za korištenje znaka “Mlijeko hrvatskih farmi” koju dodjeljuje Hrvatska poljoprivredna agencija.

DRUŠTVENA ANGAŽIRANOST
Prehrambena industrija Vindija snažno je prisutna u organiziranju brojnih sajmova, kulturno-zabavnih i drugih manifestacija. Pod njenim okriljem djeluju i brojna sportska društva, klubovi, ali i pojedinci s kojima varaždinska tvrtka njeguje dugogodišnje prijateljstvo.

Hrvački klub “Vindija”, višestruki prvak Hrvatske, zajedno s izvrsnim rezultatima istoimenog gimnastičkog i baseball kluba, dokaz je kako kvalitetnu suradnju uvijek prate uspjesi.

Među brojnim sportskim udruženjima koje Vindija sponzorira izdvajaju se KHL Medveščak te hrvatska nogometna reprezentacija koje varaždinska tvrtka opskrbljuje s funkcionalnim sokom Iso sportom, njihovim službenim pićem.

Kao sponzor Varaždinskih baroknih večeri te generalni sponzor Špancirfesta, Vindija se brine i za kulturni život u gradu Varaždinu, a za snažniju promociju hrvatskog gospodarstva zalaže se sudjelovanjem na raznim sajmovima poduzetništva, prehrane i poljoprivrede (Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, Poljoprivredno-prehrambeni sajam u Gornjoj Radgoni, Međunarodni bjelovarski sajam i dr.).

Jedna od odlika poslovnog sustava Vindija je i njena posvećenost humanitarnim akcijama u sklopu kojih donira financijska sredstva ili svoje proizvode raznim udrugama, klubovima, dječjim domovima, školama, vrtićima i ostalim institucijama kojim je potrebna podrška.

Vindija i direktno sudjeluje u provedbi društveno korisnih i edukativnih programa. Jedan od njih je i Svjetski dan školskog mlijeka, događaj koji upućuje na važnost uključivanja mlijeka i mliječnih proizvoda u prehranu djece.

Osim u program prošlogodišnje manifestacije na zagrebačkom Bundeku, Vindija se aktivno uključila i u humanitarnu akciju darivanja mliječnih proizvoda pod nazivom “Hrvatske mljekare daruju djecu s posebnim potrebama”.