Promet u japanskoj maloprodaji pao je u travnju 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer su se počele osjećati posljedice podizanja stope poreza na promet, pišu danas mediji.

Japan je 1. travnja podigao stopu PDV-a prvi puta u 17 godina, i to s pet na osam posto. Glavni je razlog spuštanje visokog javnog duga, koji spada među najviše u razvijenom svijetu a Tokio je još suočava s višim troškovima socijalne skrbi, zbog starenja populacije, tumači BBC. Maloprodajni je sektor u ožujku zabilježio 11-postotni skok prometa jer su potrošači pohitali u kupovine prije podizanja stope PDV-a. Nakon tih kupovina u travnju je uslijedilo zatišje.

Osim što će pomoći smanjiti javni dug, očekuje se da će viša stopa PDV-a pridonijeti i jačanju inflacije na ciljanih dva posto.

Za razliku od mnogih drugih vodećih gospodarstava, Japan već dva desetljeća pritišće deflacija. To je pogodilo domaću potrošnju budući da potrošači i tvrtke odgađaju kupovinu u očekivanju daljnjeg pada cijena. Očekuje se da će rast cijena natjerati potrošače i kompanije da više troše. (Hrportfolio.hr / Hina)