Vlada Makedonije financijski pomaže otvaranje deset vinoteka

Makedonska vlada će financijski pomoći otvaranje 10 brendiranih vinskih trgovina.

Za otvaranje ovih prodavaonica, u kojima će se prodavati brendirana makedonska vina, tamošnja Vlada će izdvojiti oko 160 tisuća eura iz Programa za ruralni razvoj u okviru Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Brendirane vinoteke bit će otvorene u najvećim makedonskim gradovima, a u planu je i otvaranje vinskih prodavaonica i na graničnim prijelazima i aerodromima, kao i specijaliziranih štandova za prodaju vina u većim turističkim mjestima.

“Cilj ovog projekta je da sve vinarije u Makedoniji, njih 81, mogu ponuditi svoja vina u ovim specijaliziranim vinskim prodavaonicama i da se poveća domaća potrošnja vina”, izjavio je Ljupčo Dimovski, ministar poljoprivrede i šumarstva.

Makedonija je u prvih devet mjeseci ove godine u zemlje EU plasirala 313,66 hektolitara vina u vrijednosti 15,3 milijuna eura, što je dvostruko više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su makedonskog Ministarstva poljoprivrede. Izvoz flaširanog vina u Njemačku, koja je i najveće tržište za makedonsko vino, uvećan je za šest i pol puta po količini i četiri i pol puta po vrijednosti. (SEEbiz.eu)