Ministrica financija Makedonije Nina Angelovska najavila je da će ovoga tjedna, čim dobiju liste kupaca, banke početi izdavati kartice “Kupujem domaće”, a sredstva će se plaćati direktno iz proračuna putem vladinog programa Covid. Financijsku podršku dobit će građani i zaposlene osobe s niskim dohotkom, mladi i zdravstveni radnici, piše portal Investitor.

Riječ je o mjeri iz trećeg seta ekonomskih poticaja za revitaliziranje i restart ekonomije u uvjetima pandemije Covida-19. Procjenjuje se da će mjera obuhvatiti 270.000 građana, a njena će vrijednost iznositi ukupno 25 milijuna eura.

“Uredba za platne kartice već je donesena, ovih dana obrađuju se konačne liste građana koje će biti javno objavljene. Oni koji ne žele dobiti podršku mogu to reći. Očekujemo da će im sredstva biti isplaćena tijekom tjedna ili najkasnije nakon što se izvrši uplata. Ne vidimo bilo kakve prepreke u realizaciji kartica, radi se o velikom projektu koji je zahtijevao dobru koordinaciju svih institucija. Karticom ‘Kupujem domaće’ građani će plaćati bezgotovinski, što će utjecati na dugoročno stvaranje navika za bezgotovinsko plaćanje, ali i suzbijanje neformalne ekonomije”, rekla je Angelovska.

Ona je pozvala sve male i srednje tvrtke koje nemaju POS-terminale da ih uzmu da bi mogli primiti kartice.

Što se tiče kartica, ministrica je rekla da je ovo prvi put da u zemlji postoji tako moderan način apliciranja, bez da su građani prisiljeni obilaziti institucije.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!