Vlasnik Kanaana: Za nas nema zemlje a za strane investitore ima

Vlasnik donjomiholjačkog Kanaana, vodeće hrvatske tvrtke po proizvodnji snack proizvoda, Zvonko Popović ogorčeno se pita treba li promijeniti državljanstvo pa da premijer u Hrvatskoj potraži i za njega, ne 10.000 nego – stotinu hektara zemlje?

zvonko-popovic-kanaanNjegova tvrtka izvozno je orijentirana, a na stranim tržištima završi polovica, odnosno 50 posto proizvedenog flipsa i čipsa iz pogona u Donjem Miholjcu.

No, kako bi povećao izvoz za što ima priliku i mogućnost, krumpir mora uvoziti iz Francuske iako ga želi proizvoditi u Hrvatskoj.

“Zemlju sam spreman platiti deset puta više nego li ju plaćaju podobni, odnosno oni koji imaju državnu zemlju, a godišnji zakup plaćaju 200 do 300 kuna. Stoga se pitam, trebam li promijeniti državljanstvo kako bi se i za mene netko zauzeo u ovoj državi?”, javno se pita Popović koji već četiri godine, kaže za tportal, čeka poništenje natječaja za zemljište u Donjem Miholjcu.

Ogorčen je jer je spreman platiti i deset puta više, a država u čijem proračunu nedostaje novaca, ne želi ga uzeti dok se istovremeno za strane investitore traži i 10.000 hektara u Slavoniji. Revolt je u njemu proradio nakon posjeta premijera Tihomira Oreškovića krajnjem istoku Hrvatske, odnosno Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj je za investitora s Bliskog istoka tražio toliku zemlju.

“Nemam niti hektar državne zemlje u zakupu ili koncesiji, sve je moje privatno ili u vlasništvu tvrtke. Obrađujemo oko 70 hektara, dio od toga je u zakupu, a na godišnjoj razini nam treba zasađenog krumpira barem na oko 500 hektara uz poštivanje plodoreda. Zbog toga Kanaan krumpir uvozi jer ga ne može dovoljno niti dobre kvalitete proizvesti u Hrvatskoj”, kaže on.

Ova donjimiholjačka tvrtka iz Francuske će tako uvesti za iduću godinu do 6000 tona neophodnog krumpira dok će na vlastitim površinama proizvesti oko 10.000 tona. U Hrvatskoj bi potrebne količine, kako kaže, mogli proizvesti već i na 200 hektara.

“Razmišljam da odem u susjednu Mađarsku pa da lobiram kod Viktora Orbana, kao stranac, ne bi li se on zauzeo za mene pa da kod njih počnem proizvoditi krumpir”, revoltiran je Popović koji ističe i primjer Srbije koja nas je, kako dodaje, ‘prešišala’ u poljoprivredi zahvaljujući moralnom zakonu.

“Tamo postoje javne dražbe za iznajmljivanje zemlje, pa tko ponudi više. Ljudi koji imaju novca investiraju u zemlju i dohodovne kulture, počinju se okretati uzgoju onoga što im donosi novac, a kod nas je važno imati hektar zemlje kako bi se dobio poticaj”, objašnjava prvi čovjek Kanaana tvrtke koja je 2014. godinu zaključila s 4,27, a godinu prije s 5,46 milijuna kuna dobiti te zapošljava oko stotinu radnika (podaci za 2015. još nisu dostupni).

Premijerov interes i potraga za 10.000 hektara zemlje u Slavoniji ravnodušnim nije ostavila niti vlasnika osječke Žito grupe, Marka Pipunića, koji je, također, nešto ranije za tportal, rekao kako je i on zainteresiran za kupovinu, ali ga zanima gdje je ima. (tportal.hr)