Voda iz Slovenije, Hrvatske i Srbije preplavila tržište BiH

U BiH je u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno flaširane vode u ukupnoj vrijednosti većoj od 7,8 milijuna maraka, što je čak sedam puta više od vrijednosti izvezene vode.

Pokazuju to najnoviji podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH). Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH, naveo je da je u promatranom razdoblju u BiH uvezeno prirodne ili umjetne mineralne i gazirane vode, bez dodatnog šećera ili nekog drugog sladila i aroma, u ukupnoj količini od 16.595 tona, čija je ukupna vrijednost 7.823.573 konvertibilnih maraka.

“U istom razdoblju prošle godine uvezno je 15.901 tona vode čija je vrijednost 7,5 milijuna maraka. Vodu u BiH uvoze uglavnom iz Srbije, Hrvatske i Slovenije”, kazao je Kovačević.

Kada je u pitanju izvoz, situacija je dosta drugačija pa smo u prvih pet mjeseci izvezli svega 6767 tona, u vrijednosti 1,1 milijun maraka.

“Prošle godine za pet mjeseci izvezeno je još manje vode i to 5546 tona, čija je vrijednost 943 tisuće maraka”, precizirao je Kovačević.

On je kazao i da je voda iz BiH uglavnom izvožena u Hrvatsku i Srbiju.

“Naši najveći izvoznici su ‘Sarajevski Kiseljak’, ‘Voda Kruna’ Mrkonjić Grad, ‘Vitinka’ Kozluk, VIK Kladuša, ‘Planinski biser’ Posušje i ‘Dera’ Trebinje”, kazao je Kovačević.

Slavko Stevanović, tajnik Udruženje za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duhansku industriju u Privrednoj komori RS, smatra da bi se potrošnja domaće flaširane vode mogla povećati ako bi više pažnje bilo posvećeno propagandnim aktivnostima domaćih proizvožđača, kroz kanal tiska, nagradne igre i slično, iako je konkurencija iz inozemstva u tom pogledu znatno jača.

“Isto tako trebalo bi nastaviti akciju ‘Kupujmo domaće’, koja se više godina vodi u Privrednoj komori”, naglasio je Stevanović, pišu Nezavisne novine.

On je pojasnio da bi trebalo preispitati politiku opskrbe trgovačkih lanaca, koji su u vlasništvu inozemnih tvrtki, odnosno ispitati u kojoj mjeri su proizvođači iz tih zemalja u boljoj poziciji u odnosu na domaće proizvođače.

“Da bi bio smanjen uvoz i povećana potrošnja domaće vode, malo je mogućnosti, a vodu će uvoziti dok god je građani piju, to je sigurno”, kazao je Stevanović.

Domaći proizvođači vode smatraju da BiH nije potrebna nijedna litra uvozne vode jer raspolaže dovoljnim količinama domaće vode, kao i ogromnim prirodnim bogatstvom. U “Tešanjskom dijamantu” su kazali da će uvoz flaširane vode u BiH biti sve veći sve dok bh. nadležne institucije ne povedu računa o tome i ne olakšaju domaćim proizvođačima širenje na tržištu.

“Stranim uvoznicima nije potreban nikakav certifikat za uvoz vode kod nas, a nama stalno traže neke nove papire, certifikate, samo da nam otežaju posao. Sve dok takvo stanje ostane, mi ćemo biti u ovakvoj poziciji”, ističu u “Tešanjskom dijamantu”.

Bosanskohercegovački proizvođači također smatraju kako imaju dovoljno kapaciteta da zadovolje potrebe domaćeg tržišta, ali činjenica da se domaće vode i pored nižih cijena prodaju slabije od uvoznih, govori samo za sebe. (Nezavisne novine)