Voda – vrijednosna prodaja od 1,423 milijuna kuna godišnje

Kategorija voda obuhvaća sve mineralne, izvorske i stolne vode (gazirane i negazirane), bilo obične ili s okusima.

Važno je napomenuti da u praćenju ove kategorije nije uključena veleprodaja, institucionalna prodaja i cash&carry.

U proteklih 12 mjeseci (zaključno s ožujkom 2009.) MEMRB procjenjuje da je kroz kanale maloprodaje i ugostiteljstvo prodano 235,3 milijuna litara vode, čime je ostvarena vrijednosna prodaja od 1,423 milijuna kuna.

slide13Osnovna segmentacija voda je na mineralne vode koje nose oko 2/3 prodaje voda, izvorske vode i stolne vode s neznatnim udjelom. Kategorija je iznimno sezonalna u ljetnim mjesecima, kada i poraste udio izvorskih voda.

slide36Vodeći proizvođač na tržištu je Jamnica koja drži 2/3 tržišta voda. Slijede Podravka, Privatne marke, Coca-Cola, Sarajevski Kiseljak, Kolinska i Sveti Rok Lovinac s manjim udjelima. Poredak i udjeli vodećih proizvođača nisu se značajno mijenjali usporedimo li zadnjih godinu dana.

slide26Vode se najbolje prodaju u malim trgovinama (trgovine s prodajnim prostorom do 49m2). Nakon njih slijede hipermarketi i velike trgovine s istim udjelim od 21%. Supermarketi su na trećem mjestu. Ugostiteljski objekti imaju 13 % udjela, dok benzinske pumpe i kiosci drže male udjele.
No, usporedimo li prodaju mineralnih i izvorskih voda po tipu trgovine, vidimo razlike u prodaji po kanalima: u supermarketima i hipermarketima segmenti se prodaju skoro podjednako (malu prednost imaju mineralne vode), u velikim i malim trgovinama mineralne vode nose oko 70% količinske prodaje, u ugostiteljskim objektima mineralne vode nose oko 80% prodaje voda, dok na benzinskim postajama i kioscima prednost imaju izvorske vode koje nose oko 60% prodaje unutar ta dva kanala.

Prema tipu pakiranja najprodavanije su vode u plastičnim bocama s oko 2/3 količinske prodaje (najprodavanije su od 1,5 Lt, nakon čega slijede 0,5 Lt), a ostatak je u staklenim bocama ( uglavnom se radi o 1 Lt).

Vode se mogu još segmentirati i prema tome da li su s okusom ili bez, prema čemu veliku prednost imaju vode bez okusa s oko 94% količinske prodaje.

Tatjana Kovačević
memrb-logo