Vrbnička i iločka vina kreću put Kine

vina-kina-ftdPut Kine uskoro kreću prve količine žlahtine, te pjenušci obogaćeni 24-karatnim tučenim zlatnim listićima i oni s likerom od borovih iglica

Mirjana Zelenika iz Iloka i Franjo Toljanić iz Vrbnika, uspješni i iskusni vinari ostvarili su velik poslovni uspjeh zaključenjem dugoročnog ugovora o prodaji svojih vina i pjenušaca na kineskom tržištu. Spomenuti dvojac upravo se vratio s višednevnog poslovnog posjeta toj dalekoistočnoj zemlji koji je rezultirao formalnim otvaranjem prodajnih kanala putem kojih će na kinesko tržište u redovnim dvomjesečnim intervalima stizati iločka i vrbnička vina.

– Posjet gradu Gulinu, turističkom »gradiću« od kojih pet milijuna stanovnika rezultat je kontakata koje smo sa tamošnjim poslovnjacima ostvarili još u svibnju prošle godine na sajmu u Londonu, rekao nam je Toljanić, čelnik vrbničke obiteljske vinarije »Gospoja« koja s vinarijom »Izvori života« već neko vrijeme vrlo tijesno surađuje. Mirjana Zelenika, vlasnica iločke vinarske kuće i stručnjakinja za marketing i brandiranje proizvoda, posebice onih iz sfere vinarstva rekla je kako je uspješno zaključen poslovni pothvat fantastičan uspjeh obzirom na veličinu kineskog tržišta ali i njegovu glad za kvalitetnim vinima i pjenušcima.

– Naravno da Kinezima ne možemo ponuditi količine koje bi se mjerile u milijunima botelja. To nije ni naša poslovna strategija. Naše dvije vinarije ali i druge poznatije hrvatske vinarske kuće poput Plenkovića i Frankovke koje nam se priključuju kineskim ljubiteljima dobre kapljice mogu prvenstveno ponuditi kvalitetu, i to u domeni »limited edition« proizvoda u kojima smo čini mi se i najjači, naglašava Zelenika.

Doznali smo da će put Gulina, grada na jugozapadu Kine koji očito postaje žarište hrvatske vinarske »invazije« na daleki istok uskoro krenuti prve količine žlahtine, ali i neobičnih i na tržištima sklonim ekskluzivnim proizvodima vrlo traženih Zelenikinih pjenušaca limitiranih serija, među kojima su i oni obogaćeni 24-karatnim tučenim zlatnim listićima kao i pjenušci kombinirani sa likerom od borovih iglica.

– Ti proizvodi već su neko vrijeme pravi hit u Dubaiu, ali i na britanskom te nekim drugim tržištima. Uz spomenute proizvode plasirat ćemo i naš pjenušac punjen u izrazito malenim flašama kojeg predstavljamo najmanjim pjenušcem na svijetu, otkrivaju Zelenika i Toljanić. Dodaju da zaključenje poslovnog ugovora s kineskom uvozničkom kućomnije bilo jednostavno. Svemu je prethodio petomjesečni niz formalnih predradnji, uzorkovanja i provjera kvalitete nakon kojeg su potpis na ugovor stavili predstavnici uvoznika, kineske Vlade, carine i porezne službe.  (Novi List)

Kina je vinarski Eldorado

Zelenika i Toljanić uskoro u Gulinu kane otvoriti i svoje zajedničko trgovačko predstavništvo.

– Ocjenjujemo da ondje možemo napraviti izuzetan posao, kako zbog kvalitete naših proizvoda tako i zbog činjenice da na tamošnjem tržištu jednostavno nema vina, posebice ne bijelih, naglašava Toljanić. Njegova partnerica dodaje kako je zbog donedavne zatvorenosti tamošnjeg tržišta svjetskim vinima te sve većeg broja bogatih i kvalitetnim vinima sklonih konzumenata Kina danas pravi vinarski Eldorado kojeg bi hrvatski vinari jednostavno morali znati iskoristiti.