Vupik u gubitku 93,48 milijuna kuna

Poljoprivredni kombinat Vupik u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario gubitak od 93,48 milijuna kuna, što je znatno povećanje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada je gubitak iznosio 31,79 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

vupik1Ukupni prihodi Vupika u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 91,23 milijuna kuna, i povećani su 39,3 posto.Od toga poslovni prihodi iznose 84,87 milijuna kuna i manji su za 36 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Pad prihoda rezultat je pada cijena uljarica i žitarica, mlijeka i ostalih proizvoda na svjetskom i domaćem tržištu, napominju u tvrtki.Ukupni rashodi Vupika u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 184,7 milijuna kuna i povećani su 1,3 posto.Poslovni rashodi Vupika iznosili su 158,97 milijuna kuna i veći su za 9,16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U poslovnim rashodima sadržani su i troškovi sjetve uljane repice (609 ha) i pšenice (1.600 ha) koja je obavljena vlastitim sredstvima bez dodatnog zaduživanja.Financijski rashodi iznose 24,67 milijuna kuna i povećani su za 52,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Kao odgovor na sadašnju situaciju u Upravi ističu da su poduzeli niz mjera u poslovanju. Sav kukuruz i soja roda 2009. ostavljeni su u skladištu za ishranu stoke i biti će oprihodovani prodajom mlijeka i mesa u budućem razdoblju.Jesenska sjetva je obavljena bez dodatnih zaduživanja i očekuje se da će u već u ljeto 2010. biti povećan prihod od prodaje uljane repice i pšenice.Boljom ishranom muznih krava povećana je proizvodnja mlijeka, a završetkom vađenja šećerne repe očekuju se veći prihodi do kraja godine, što će ublažiti sadašnji negativni rezultat, navode iz te tvrtke.Iz Vupika podsjećaju da je Vlada sredinom studenog prihvatila ponudu koncerna Agrokor za kupnju većinskog paketa dionica Vupika (87,98 posto dionica).(H)

Prethodni članakI Nestle razmatra ponudu za Cadbury
Sljedeći članakLjubo Jurčić: Podravka prvi put u povijesti u gubitku!?