Wal-Mart očekuje spor oporavak koji će početi u Aziji

Wal-Mart očekuje da će uspješno prebroditi spor gospodarski oporavak u Sjedinjenim Državama zahvaljujući pridobivanju novih kupaca i povećanju udjela u tržištu

Najveći maloprodajni lanac u svijetu, američki Wal-Mart Stores očekuje spori oporavak od izazovnih poslovnih uvjeta u SAD-u dok su njegovi azijski poslovi “malo bolji”, kazao je u petak predsjednik tog lanca Rob Walton.

Walton očekuje da će kompanija uspješno prebroditi spor gospodarski oporavak u Sjedinjenim Državama zahvaljujući pridobivanju novih kupaca i povećanju udjela u tržištu najvećeg svjetskog gospodarstva, dok veća osobna potrošnja podupire poslovanje u Aziji.

“Naše poslovanje u SAD-u trenutno je vrlo izazovno, neke nove gospodarske vijesti pesimističnije su nego što smo očekivali. Očekujemo spor oporavak u SAD-u, ništa ekstremno brzo”, kazao je Walton u intervjuu za Reuters.

Kao razlog za povećanje udjela u američkom tržištu u vrijeme recesije naveo je sklonost kupaca da u vrijeme recesije traže niske cijene širokog raspona proizvoda, od hrane do papirnatih ručnika i potrošačke elektronike.

“Naše poslovanje u Aziji stoji malo bolje nego ono u SAD-u. Mislimo da će Azija vjerojatno predvoditi oporavak i nesumnjivo vidimo da dolazak oporavka nije daleka budućnost, ali smatram da će biti polagan”.

Walton je kazao da Wal-Mart trenutno ne planira otvarati trgovine u azijskih zemljama, povrh već najavljenih 50 trgovina u Kini.

U Indiji se pak Wal-Mart udružio s indijskim Bharti Enterprisesom radi otvaranja svoje prve trgovine u toj zemlji u svibnju, čiji broj planira proširiti na 10 do 15 u idućih sedam godina. (Bankamagazin)