palm oilFrancuska ministrica pozvala je na bojkot Nutelle kazavši kako loše utječe na okoliš.

Naime, Nutella za proizvodnju svog popularnog kremastog i slatkog namaza koristi palmino ulje. Samim tim, uništavanje šuma palo je na leđa talijanske kompanije. Ipak, ministrica Segolene Royal je zaboravila spomenuti nekoliko važnih činjenica.

Vlasnica Nutelle, kompanija Ferrero, proglašena je drugom najodgovornijom kompanijom na svijetu kada je u pitanju obazriva i odgovorna sječa šuma. Ferrero se tako nalazi na utjecajnom popisu od 130 kompanija koju je načinila organizacija za brigu o okolišu – World Wildlife Fund (WWF).

S druge strane, na istom popisu se nalaze kompanije poput Pepsija i Colgate-Palmolivea koji zauzimaju samo dno popisa i koji u svom prikupljanju sirovina gotovo i ne koriste ekološki prihvatljive metode.

Na nesreću ministrice Royal, koja se kasnije ispričala, nekoliko francuskih kompanija lošije su rangirane od Ferrera, a to su Cémoi, L’Oréal, Bongrain, Brioche Pasquier Cerqueux, Harry’s, Yves Rocher i Danone.

Palmino ulje jedna je od najkorisnijih sirovina na planeti i nalazi se u širokom spektru proizvoda, od losiona do žitnih pahuljica. Masovno korištenje palminog ulja prouzrokovalo je gubitak kišnih šuma u Indoneziji i Maleziji. (SEEbiz.eu)