Xerox će se razdvojiti u dvije zasebne kompanije

xerox-midiTvrtka Xerox objavila je rezultate analize portfelja tvrtke te mogućnosti raspodjele kapitala, najavljenih u listopadu 2015. godine. Upravni odbor jednoglasno je odobrio plan odvajanja tvrtke Xerox u dva zasebna javna dionička društva, od kojih će svako biti vodeće na pripadajućim tržištima.

“Xerox poduzima daljnje pozitivne korake kako bi povećao vrijednosti udjela dioničara, razdvajanjem u dva zasebna i javna dionička društva. Ove dvije kompanije bit će odlično pozicionirane u svojim naglo rastućim tržištima čime će se povećati tržišni udjeli i profiti. Sigurna sam da će opsežne analize portfelja tvrtke koje smo proveli u posljednjih nekoliko mjeseci dovesti na pravi put za budućnost. Plan razdvajanja izvršit ćemo u najkraćem mogućem roku sukladno ostvarenju ciljeva za 2016. godinu“, izjavila je Ursula Burns, predsjednica i glavni izvršni direktor kompanije Xerox.

DETALJI O NOVIM KOMPANIJAMA
Kompanija Document Technology i dalje će biti vodeća svjetska kompanija u području upravljanja s dokumentima i Outsourcinga, koja je u 2015. godini ostvarila 11 milijardi američkih dolara prihoda. Ovo će biti vodeća kompanija na tržištu zahvaljujući superiornoj tehnologiji, rješenjima i inovacijama namijenjenih optimizaciji dokumenata u sve umreženjem digitalnom svijetu. Visoka profitabilnost i neometan protok novca omogućit će značajan povrat kapitala kao i selektivne investicije u atraktivnim područjima rasta.

Kompanija Business Process Outsourcing (BPO) će biti vodeća kompanija na tržištu poboljšanja procesa rada, zahvaljujući rješenjima za upravljanje procesa s mnoštvom transakcija i primjenjujući inovacije u automatizaciji i pojednostavljenju poslovnih procesa.

S otprilike 7 milijardi američkih dolara prihoda u 2015. godini, od čega preko 90% otpada na prihode u anuitetu, ova kompanija je usredotočena na atraktivna rastuća tržišta koja uključuju i transport, zdravstvo te trgovinske i državne službe. BPO će se kao nezavisna kompanija usredotočiti na fleksibilnost potrebnu prilagođavanju potrebama klijenata, dodatno će pročistiti svoj portfelj usluga te nastaviti sa značajnim širenjem i rastom profita.

Vodstvo i imena ovih dviju kompanija bit će definirani tijekom procesa razdvajanja.

RAZLOZI RAZDVAJANJA
Današnji tržišni trendovi zahtijevaju veću agilnost i fleksibilnost, sposobnosti inoviranja i prilagodbe tehnologija, kako bi se odgovorilo na česte promjene potreba klijenata te učinkovitije pristupilo poslovanju i raspodjeli sredstava. Kao rezultat toga, postalo je jasno da kompanije Document Technology i BPO služe različitim potrebama klijenata, imaju drugačije pokretače rasta i zahtijevaju prilagođene poslovne modele i strukturu kapitala.

Razdvajanjem tvrtke na dvije zasebne kompanije, poboljšat će se pozicija među konkurencijom i stvoriti nove značajne mogućnosti u stvaranju vrijednosti koje uključuju:
– Naprednu stratešku i operativnu usredotočenost. Svaka kompanija bit će zadužena za svoje područje i moći će odgovoriti na potrebe različitih tržišta. Kompanija Document Technology selektivno će ulagati u područja rasta uz istovremeno osiguranje nastavka operativne discipline i transformacije produktivnosti. Kompanija BPO usredotočit će se na očuvanje vodeće pozicije na atraktivnim tržištima za isporuku diferenciranih rješenja klijentima, pomoću čega će ostvariti veći rast prihoda.
– Pojednostavljenje organizacijske strukture i resursa. Svaka kompanija moći će se brže prilagoditi čestim promjenama potreba klijenata, odgovoriti na specifične dinamike tržišta, usredotočiti se na inovacije i ulaganja u odabranim područjima rasta te ubrzati proces donošenja odluka.
– Razdvojeni i jasni financijski profili. Razdvajanje će omogućiti svakoj kompaniji da iskoristi različite profile rasta i karakteristike novčanog toka kako bi optimizirala strukturu i strategiju raspodjele kapitala.
– Nove investicijske mogućnosti. Obje kompanije moći će investirati u različite interesne projekte.

STRATEŠKA TRANSFORMACIJA
Tvrtka Xerox također je najavila i trogodišnju stratešku transformaciju svojih programa nastojeći uštedjeti 2,4 milijarde američkih dolara. Program će uključiti i već pokrenute aktivnosti poput 600 milijuna dolara vrijednog projekta restrukturiranja. Xerox ovime želi u 2016. godini uštedjeti 700 milijuna dolara.

Cilj tvrtke Xerox je da završi s odvajanjem do kraja godine. Dok se razdvajanje ne završi, kompanija Xerox će nastaviti poslovati kao jedna kompanija koja neće mijenjati svoje uobičajeno poslovanje s klijentima i zaposlenicima.