Za Dan samaca promet Alibabe u devet sati 23 milijarde dolara

Alibabin pandan američkom "Crnom petku" i "Cyber ponedjeljku" postao je praznik za ljubitelje online-kupovine

Kineska online trgovina Alibaba objavila je kako je prodaja na “Dan samaca” skočila 25 posto u prvih devet sati i da je kupljeno robe u vrijednosti od 23 milijarde dolara. To je gotovo trećina vrijednosti koju je američki rival Amazon ostvario u posljednjem kvartalu, prenosi Reuters. Analitičari predviđaju da se u puna 24 sata neće uspjeti ostvariti prošlogodišnji prihod.

“Dan samaca” je postao prilika za poslovanje za kompaniju Alibaba (Alibaba Group Holding Ltd), koja planira prodati dionice u vrijednosti od 15 milijardi dolara u Hong Kongu. Kompanija, koja je izašla na američku burzu, puno je uložila kako bi bila prisutna u više sfera, ali i dalje 80 posto zarade ostvaruje kroz e-trgovinu.

“Dupla jedanaestica”
“Dan samaca”, kineski pandan američkom “Crnom petku” i “Cyber ponedjeljku”, promoviran je kao “shopping festival” od Alibabinog izvršnog direktora Daniela Zhanga od 2009. godine.

Izrastao je u jedan od najvećih događaja u e-commerce svijetu i praznik za ljubitelje online kupovine. Često nazvan i “Dupla jedanaestica”, ime festivala dolazi od kalendarskog datuma sačinjenog od četiri jedinice (11/11), što simbolizira ljude koji sami žive.