Za deset novih mini mljekara potpore od 18,7 milijuna kuna

Potpore su osigurane kroz operaciju 4.2.1. Objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka, za što je natječaj proveden od srpnja do rujna prošle godine

U Ministarstvu poljoprivrede u utorak je potpisano deset novih ugovora za izgradnju ili proširenje kapaciteta mini mljekara, a za projekte ukupno vrijedne oko 50 milijuna kuna proizvođači će iz Programa ruralnog razvoja dobiti potpore u iznosu od 18,7 milijuna kuna.

Te su potpore osigurane kroz operaciju 4.2.1. Objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka, za što je natječaj proveden od srpnja do rujna prošle godine. Prema tom natječaju, vrijednost potpore po projektu za mini mljekare iznosi od 15.000 do milijun eura, a intenzitet potpore 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je da se sektoru mljekarstva nastoje pružiti nove mogućnosti za razvoj, prilika da proizvođači zarade više od svog proizvoda. “Imamo vrhunske proizvode i mlijeko, a pogotovo naše sireve, jogurte i ostalo i kupci to prepoznaju”, rekao je.

Tolušić smatra da mljekarstvo u Hrvatskoj ima perspektivu te da su teška razdoblja iza tog sektora, iako ni sada nije najidealnije vrijeme za te proizvođače te poručuje da su mu stočarstvo i mljekarstvo i dalje u fokusu.

“Sigurno možemo svi više zaraditi od prerađenog mlijeka. Cijena sirovog mlijeka još uvijek nije zadovoljavajuća za naše proizvođače. Činimo sve da se sektor oporavi”, zaključio je.

Proizvođač Božidar Kuzmić također smatra da su najteža vremena iza tog sektora. Najteže se, dodaje, poslovalo od ulaska Hrvaske u EU pa do 2017. godine, ali situacija i dalje nije najbolja.

“Mi smo jako ugrožen sektor”, rekao je Kuzmić, poručujući da bi inspekcije trebale više kontrolirati strane, uvozne proizvode.

Inače, ugovore o potpori potpisali su predstavnici tvrtki odnosno vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) – Biogal (vrijednost potpore od 156 tisuća kuna), Bosanka (924 tisuće kuna), Dalmatinski sirevi (1,48 milijuna kuna), Družba (7,4 milijuna kuna), Euro-milk (683 tisuće kuna), Božidar Kuzmić (199 tisuća kuna), Ludbreška mljekara Antun Bohnec (4,2 milijuna kuna), Dejan Maciček (875 tisuća kuna), Tradicijski sirevi (2,1 milijun kuna) te Tomislav Vidas (619 tisuća kuna).

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore za mini mljekare iznosio je 75 milijuna kuna. Uz potpisane ugovore za deset projekta, ranije je ugovoreno devet projekata za mljekare s ukupnim iznosom potpore od 52,2 milijuna kuna. (Hina)