Prema podacima GfK Panela kućanstava, 76% hrvatskih kućanstava kupilo je barem jedan mono-začin u 2018. godini, dok je kategoriju univerzalnih i specijalnih začina istodobno kupilo 72%, a kategoriju začinskih mješavina 32% hrvatskih kućanstava.

Analizirali smo kategorije mono-začina, univerzalnih i specijalnih začina te začinskih mješavina. Prema podacima GfK Panela kućanstava, 76% hrvatskih kućanstava kupilo je barem jedan mono-začin u 2018. godini, a u tom periodu kupovala su ga u prosjeku četiri puta. Najveći segment u vrijednosnoj prodaji čine tradicionalni začini – papar i crvena paprika.

Udio privatnih marki u prodaji mono-začina iznosi 20%, a Lidlova robna marka ušla je i među pet vodećih igrača, uz AGZ, Kotanyi, Šafram i Vegetu (abecednim redom).

Kategoriju univerzalnih i specijalnih začina u 2018. godini kupilo je 72% kućanstava, u prosjeku pet puta u tom periodu. Univerzalni začini nositelji su kategorije: njihov vrijednosni udio u ukupnoj prodaji iznosi 92%. Iako maleni udjelom, specijalni začini privukli su 20% hrvatskih kućanstava, a kupovali su se u prosjeku jednom u pola godine. Apsolutni lider u kategoriji je Vegeta, sljedeći brend je Kotanyi, no nekoliko trgovačkih lanaca uspjelo je privući kupce svojim privatnim markama u ovoj kategoriji. Najznačajniji su (abecednim redom): Kaufland, Konzum, Lidl i NTL Grupa, a zajedno drže više od 30% količinskog tržišta.

Začinske mješavine kupilo je 32% hrvatskih kućanstava u 2018. godini, u kupovali su ih u prosjeku svaka tri mjeseca. Podravka je i ovdje uvjerljivi nositelj kategorije, a konkurenti su joj Aleva, Bistro, Maggi i Mikado (Lidl PL). Analiza preklapanja kupaca pokazuje da mono-začini imaju najveći broj ekskluzivnih kupaca (12,4%) te da je najveće preklapanje kupaca prisutno između mono-začina i univerzalnih i specijalnih začina. Tek svaki četvrti kupac kupio je začine u sve tri kategorije.

POGLED U TRGOVINU
Relativna penetracija trgovačkog lanca pokazuje udio kupaca pojedinog trgovačkog lanca za analiziranu kategoriju u odnosu na ukupan broj kupaca kategorije. Analiza nam pokazuje da Konzum ima najveću relativnu penetraciju u začinskim mješavinama, ali lidersku poziciju ima i u druge dvije analizirane kategorije. Lidl je privukao najveći broj kupaca u mono-začinima, a slijede univerzalni i specijalni začini, jednako kao i Kaufland. Plodine i Interspar podjednako su uspješni u privlačenju kupaca u sve tri analizirane kategorije.

No, kako pojedini trgovac općenito upravlja kategorijama začina? Odgovor nudi Share of Wallet analiza kroz koju identificiramo koliko uspješno trgovac upravlja analiziranom kategorijom u odnosu na druge kategorije u svom asortimanu. Pritom u ovoj analizi ne uspoređujemo trgovce na način da možemo tvrditi kako je jedan uspješniji od drugoga, a usporedbu radimo na SOW CPG tržišta. Konzum, Kaufland i Plodine najuspješnije upravljaju kategorijom začinskih mješavina (SOW kategorije veći od SOW-a CPG-a), ali Kaufland je natprosječno uspješan i u ostale dvije kategorije.

Unutar analiziranih kategorija Lidl je najuspješniji u mono-začinima, no SOW svih kategorija značajno je manji od SOW-a tržišta pakirane hrane te je evidentno da Lidl nije iskoristio potencijal. Interspar je također relativno uspješan u upravljanju kategorijom mono-začina jer je SOW te kategorije na razini SOW-a CPG tržišta, dok se u druge dvije kategorije krije neiskorišteni potencijal.