Zagreb: Predstavljena “Slavonska košarica”

Slavonski Brod, Razvojna agencija toga grada i Turistička zajednica te nekoliko proizvođača predstavili su danas u Zagrebu “Slavonsku košaricu” kojoj je svrha okupiti i umrežiti slavonske proizvođače hrane i pića, posebice obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kako bi se kroz zajednički projekt snažnije i lakše predstavili i plasirali svoje proizvode na domaćemu i stranom tržištu.

slavonska-kosarica-proizvodi-largeRiječ je o inicijativi slavonskobrodskoga gradonačelnika Mirka Duspare koji je na njezinu predstavljanju u prostorijama Međunarodnoga sveučilišnog centra “Vern” podsjetio da je ona prvi put predstavljena prošlog tjedna na Katarinskom sajmu u Slavonskome Brodu. Već tada su mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su izlagala pokazala zanimanje za takvu inicijativu jer su, unatoč kvaliteti, njihovi proizvodi nažalost još udjelom zanemarivi u hrvatskim hotelima i trgovinama, rekao je Duspara.

Istaknuo je kako je svjestan da se ništa ne može realizirati u kratkom vremenu, no, dodao je, već će se idućeg ljeta vidjeti prvi rezultati jer će se promocija nastaviti u više hrvatskih gradova.

Rekao je da se tom inicijativom konačno želi povezati zelenu i plavu magistralu u Hrvatskoj, o čemu se dugo govori, ali bez većih rezultata, te umrežiti zainteresirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz svih pet županija Slavonije i Baranje.

Zasad su se u projekt uključila i već se povezuju obiteljska poljoprivredna gospodarstva te drugi zainteresirani proizvođači iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije, a s obzirom na to da su upravo ta gospodarstva u krizi najviše pogođena, time će se pomoći njihovu oporavku i napretku, istaknuo je Duspara.

S tim u vezi, važno bi bilo imati i posebni, ali zajednički slavonski klaster putem kojeg bi se svi udružili i proizvode lakše plasirali u Istru, Dalmaciju i dalje na strana tržišta.

Inicijativu je podupro i vlasnik tvrtke “Kulin” d.o.o. i potpredsjednik Svjetske organizacije Origine te ugledni proizvođač mesnih prerađevina iz Slavonskoga Broda Tomislav Galović, koji smatra da je vrijeme da se uistinu originalni i kvalitetni slavonski proizvodi brandiraju.

To je samo prvi korak na njihovom putu prema domaćemu i međunarodnom tržištu, gdje se sve više cijene proizvodi s geografskim podrijetlom, rekao je Galović i dodao kako, po najnovijim istraživanjima, proizvodi koji imaju zaštićeno geografsko podrijetlo imaju od 40 do 60 posto veću cijenu od proizvoda koji ga nemaju.

Stoga uopće ne sumnja da će slavonski proizvodi naći svoje mjesto na brojnim tržištima. Perspektiva je velika, to više što Hrvatska uskoro ulazi u EU, ali se treba pripremiti i zadržati vrhunsku kvalitetu proizvoda, poručio je Galović. (H)