Hrvatska na razini Europske unije (EU) ima 15 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, a još sedam ih je u postupku registracije, što je svrstava na 14. mjesto među zemljama članicama prema broju registriranih naziva autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Rečeno je to na skupu “Kako Hrvatska štiti autohtone proizvode”, na kojem je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uručio priznanja udrugama proizvođača koje su završile postupak zaštite i onima koji su u postupku registracije.

“Kroz hranu je najlakše reći što je Hrvatska”, kazao je Tolušić, ocijenivši kako su proizvodi registrirani na razini EU-a ono prema čemu hrvatska poljoprivreda treba biti prepoznata.

“Ministarstvo će nastaviti podupirati proizvođače u zaštiti proizvoda i od iduće godine na raspolaganju će im biti sredstva iz Programa ruralnog razvoja”, kazao je Tolušić.

Istaknuto je kako je kvaliteta ključna za proizvođače koji žele opstati na tržištu. Registracijom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama iz sustava kvalitete na razini EU-a njeguje se i razvija regionalna tradicija i lokalni i regionalni identitet, čuvaju priroda i okoliš, a posebno se pridonosi povećanju prepoznatljivosti proizvoda i njegova zemljopisnog područja te razvoju turizma i ukupnom razvoju ruralnih područja.

Osim toga, potrošačima se jamči posebnost proizvoda u smislu kvalitete i metoda proizvodnje, kao i lokalnog podrijetla. Na novinarski upit što je s registracijom slavonskog kulena koju osporavaju Slovenci, Tolušić je rekao kako postupak ide svome kraju i vjeruje da će biti riješen.

Prijepora uvijek ima, no rješavat će se razgovorom, kazao je. Upitan za komentar nezadovoljstva dijela poljoprivrednika postupkom dodjele državnog zemljišta, odnosno, hoće li se ići u reviziju, Tolušić je rekao kako je bilo mnogo govora i mnogo se drvlja i kamenja sipalo na općinske načelnike i gradonačelnike kada su oni raspolagali poljoprivrednim zemljištem.

Od 2012. poljoprivrednim zemljištem raspolaže Agencija za poljoprivredno zemljište, a prelaskom nadležnosti na državu pokazale su se sve mane i nedostaci tog sustava, rekao je Tolušić. Kaže da je pritom bilo i zlouporaba, što će preispitati Državno odvjetništvo. Najavio je povratak nadležnosti na lokalnu razinu, uz bolju kontrolu i bržu dodjelu. (glas-slavonije.hr/Hina)