Širom SAD zatvaraju se trgovački centri, kao posljedica nemogućnosti adekvatnog prilagođavanja cijeni i izboru prodaje elektronskim putem, prenose agencije.

Trgovački centri su sastavni dio američkog načina života od nastanka potrošačkog društva tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća, a Europa je takav model prihvatila 20 godina kasnije.

Mladi ljudi u počecima su doprinijeli popularnosti šoping centara. Ipak, izgleda da se vremena mijenjaju, jer kupovina elektronskim putem uzima sve više maha i to kod predstavnika nove generacije, smanjujući kupovinu po trgovačkim centrima koji se u sve većem broju zatvaraju.

Prema podacima konzultantske kuće “Piper Jaffray”, broj američke mladeži koja posjećuje trgovačke centre pao je za 30 posto u posljednjih 10 godina. U studiji se navodi da restorani sve više zamjenjuju trgovačke centre kao mjesto okupljanja američkih adolescenata.

Razlog manje posjećenosti mladih Amerikanaca je i opsesija sigurnošću, naročito poslije terorističkih napada 2001., kao i sve učestalijeg izljeva agresivnog ponašanja u trgovačkim centrima. U studiji se također naglašava da je američka mladež po prvi put otkada se vodi ova vrsta istraživanja potrošila više na hranu i društveni život nego na odjeću.

Iako je još rano govoriti o novoj tendenciji, u studiji se iznosi pretpostavka da su mladi zbog krize i i smanjene kupovne moći možda postali manje ovisni o brendiranoj odjeći. (Business.hr)