Prvi Restructuring & Financing Change Experience Day okupio je vodeće tvrtke i stručnjake iz svijeta finacijske i konzultantske industrije u Hrvatskoj. Niz zanimljivih izlaganja privukla su pažnju vodećih struktura raznih industrija te se za ovaj događaj tražila ‘karta više’

Uvodno predavanje održao je Zlatko Bazianec, Partner u Deloittu zadužen za područje savjetodavnih usluga. Zlatko Bazianec, predstavio je ‘Što smo naučili i što nas očekuje u 2017’ na temelju svog iskustva sudjelovanja u brojnim projektima restrukturiranju u Hrvatskoj i za međunarodne korporacije u zemljama EU te u zemljama jugoistočne Europe.

Prema istraživanju Deloittea, 2016 godina je za većinu tvrtki pozitivna, a 75% njih očekuje još bolju 2017. Optimizam se vraća u našu poslovnu zajednicu. Ipak, naglašeno je kako pozicija blagog oporavka ne smije biti samo zadovoljavajuća na razini 3-5% rasta i 2-4% profitabilnosti. Sada je vrijeme za rast prodaje i izvoz, fokus i rast u profitabilni segment tržišta, te nastavak restrukturiranja i smanjenja troškova kako bi taj rast bio dugoročno održiv.

“Klasični pristup restrukturiranju u Hrvatskoj je nažalost prekasni start, često 5 minuta prije 13h, te kada su već mnoge opcije nemoguće. Moramo potaknuti naše Uprave i vlasnike tvrtki da pokreću promjene ranije kada još ima vremena za manje bolne mjere”, naglasio je Bazianec. “Kako u prošlim godinama, tako i u slijedećoj očekujemo i dalje brojna restrukturiranja tvrtki koje se moraju prilagoditi novim uvjetima i iskoristiti trenutak rasta tržišta. Sada smo 0,5m iznad površine, trebamo rasti dalje, kako bi preživjeli slijedeću oluju za 4-5 godina”, nadodao je.

Kao značajne čimbenike uspjeha restrukturiranja, u istraživanju Deloittea naglašena je potreba iskusnog tima stručnjaka kako internih tako i vanjskih te jasna strategije promjena i snažna provedbe uz vodstvo Uprave. U ovoj godini od rizika koji se prate prednjače makroekonomska situacije, praćenje konkurencije koja ubrzano nadire na sva rastuća tržišta te nestabilnost cijena sirovina te tečajnih odnosa glavnih valuta.

Panel raspravu vodila je Lena Habuš, izvršni direktor Ernst & Young Hrvatska a gosti su joj bili: Neven Vranković, – Atalntic grupa, Alen Premužak – Dalekovod, Mirta Ceranac Poljak – M7 Real Estate Limited, Barbara Cerinski – EOS Matrix, Vesna Ciganek Vuković – Raifeissenbank Austria i Dinko Novoselec AZ Obvezni mirovinski fondovi.

Nakon izuzetno zanimljive rasprave i mnogih iskustava gospođa Habuš je zaključila: “Panelisti su zaključili da je puno napravljeno na području restrukturiranja i prodaje NPL-ova. Trenutno je uspješnim tvrtkama na raspolaganju velika količina novčanih sredstava te se banke planiraju koncentrirati na njih. U svakom procesu, kako akvizicije tako i restrukturiranja, važno je imati dobro strukturiran tim i, naravno, pravovremeno reagirati. Također je važno naglasiti da je za daljnji uspjeh hrvatskim tvrtkama, posebno onima koje žele konkurirati globalnim igračima, potrebna snažna financijska baza i likvidnost, pri čemu su ključni brzina, fleksibilnost i angažman svih sudionika procesa. Očekivanje je da će vlasnici tvrtki, menadžment, ali i banke i drugi investitori, u trenucima promjena u poslovanju tvrtki reagirati na vrijeme te da će se postaviti procesi i timovi koji će uspješno preokrenuti poslovanja tvrtki i omogućiti daljnji uspješan rast.”

U vrlo dinamičnom bloku novog formata Experience Share Talk (EST) svoja iskustva i ideje podijelili su s sudionicima:
Tomislav Vuić – HPB
Viktor Toth – APS Holding a.s.
Uroš Kalinić – Deloitte FAS, Hrvatska
Luka Vesnaver – Ernst&Young
Hugh Fraser – M7 Real Estate
Josip Madirazza – Madirazza & Partneri
Martina Kalamiza – DTB Law
Faruk Jažić – Oracle Senior
Željko Lukač – Metronet
Igor Panjan – Datafy.it

Iako su teme su bile raznolike, plijenile su pažnju, jer uvijek je lakše slušati primjere iz nečijeg iskustva i rješenja izazova iz prve ruke.

Zaključak cjelokupnog događanja prema komentarima svih prisutnih, kako je restrukturiranje i financiranje kao svakodnevica u mnogim segmentima gospodarstva tema za više dnevno izlaganje, te vjerujemo da će se na idućem Restructuring & Financing Change Experience Dayu moći čuti i nova iskustva upravo ovnih koji su danas bili samo u publici.