Fabris Peruško

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je u četvrtak kako su završeni pregovori vjerovnika o nagodbi te kako slijede pravne formalnosti kako bi se ona zaključila i provela.

“Danas su konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi. Pred nama je posao u kojem postignute dogovore treba pretvoriti u pravno obvezujuća i provediva rješenja”, rekao je Peruško u izjavi za novinare.

Izvijestio je da su ovaj tjedan članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici razgovarali međusobno o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, a razgovori su završili tako da su postigli dogovor o nagodbi.

“Izvanredna uprava i savjetnici sada rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe kako bismo ga čim prije mogli dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću”, rekao je Peruško. Istaknuo je da su svi predstavnici vjerovnika koji su izrazili podršku dogovoru članovi Privremenog vjerovničkog vijeća te kako se može reći da postoji podrška vjerovnika koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe.

“Zato možemo reći kako je vlak s nagodbom napustio stanicu”, poentirao je Peruško.

Što se tiče detalja koji se odnose na buduće vlasništvo, povrate i druge detalje sporazuma s dobavljačima i Sberbankom, rekao je da će dobavljačima biti plaćen granični dug prema prethodnim dogovorima, a pronađeno je i rješenje za dobavljače s financijskim mjenicama s regresima.

“Sberbanka neće ući u kredit s refinanciranjem, već će ostvariti određene povrate u budućnosti, vezano uz dobit iz operativnog poslovanja novog Agrokora, dakle, slično kao i dobavljači u slučaju graničnog duga. Također, imat će opciju da za 18 posto Mercatora dobije udjele u novom Agrokoru”, rekao je Peruško.

(Hina)