Svaka kokoš prema novim pravilima EU treba najmanje 750 kvadratnih centimetara prostora da bi zadovoljila svoje biološke i druge potrebe. Zbog prilagodbe proizvođača smanjena je proizvodnja pa je cijena jaja porasla za 76,5% u usporedbi s cijenama prije godinu dana

koke-nesilice-farma-largeCijena kokošjih jaja u EU krajem ožujka u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla je za 76,5 posto. Najveći rast cijena zabilježen je u Češkoj, gdje jaje košta oko 2,07 eura, što je dvaput više nego prije godinu dana. Cijene su također udvostručene u Poljskoj i Bugarskoj.

Rastu cijena nije pridonijela samo velika potražnja za jajima pred uskršnje praznike, nego promjene europskih propisa.

Nova direktiva EU o uzgoju kokoši nesilica, koja je na snagu stupila 1. siječnja, zabranjuje upotrebu starih, premalenih kaveza za kokoši.

Svaka kokoš prema novim pravilima EU treba najmanje 750 kvadratnih centimetara prostora da bi zadovoljila svoje biološke i druge potrebe.

Europski seljaci morali su uložiti velika sredstva u prilagođavanje proizvodnje. U trenutku prilagodbe smanjena je i proizvodnja jaja. Udruga čokolade, keksa i slastica u EU Caobisco pri tome navodi da će snažna nestašica jaja na tržištu nastati u lipnju, kada bi potražnja mogla nadmašiti ponudu za 20 posto.

Europski dužnosnici s druge strane očekuju da će cijene ponovo pasti, a potom će se, nakon prilagodbe proizvođača, proizvodnja, a time i ponuda na tržištu, stabilizirati.

“To je privremena pojava”, tvrdi glasnogovornik europskog povjerenika za poljoprivredu Roger Waite.

Europska komisija procjenjuje da će ovogodišnja proizvodnja jaja u EU biti za 2,5 posto manja nego 2011. godine. (Bankamagazin)