Zdenka u Europi uz pomoć EU fondova

zdenka-proizvodi-ftdTvrtka je iskoristila je 40 milijuna kuna iz EU fondova za moderniziranje pogona topljenih sireva te za dobivanje dozvole za izvoz u Europu. Slijedi opremanje tvornice polutvrdih i tvrdih sireva, za koje će Zdenka iz fonda IPARD dobiti 11 milijuna kuna.

Uz vlastiti novac i kredite za ulaganja Mliječna industrija Zdenka iz Velikih Zdenaca uspješno je iskoristila novac iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Velik dio strojeva zamijenio je zastarjele, od kojih su neki bili stariji i od četiri desetljeća. Ulaganjem od 40 milijuna kuna u novu opremu moderniziran je cijeli pogon topljenih sireva i dobivena dozvola za izvoz u Europu.

“Sada imamo najmodernije strojeve za pakiranje, tako da možemo reći da svake sekunde izbacimo po jednu kutiju topljenog sira”, izjavio je Đuro Mišanović, član Uprave Zdenke.

O otpuštanjima ni sada u krizi ne razmišljaju jer posla je sve više pa je povećan i broj radnika, kojih je sada gotovo 250.

U dvije godine uloženo je 95 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnje, što je otvorilo vrata prodaje u Europskoj uniji pa je u godinu dana izvoz narastao za 83 posto, a ne zaostaje ni izvoz na tržište nekadašnje države zbog prepoznatljivosti proizvoda.

Mliječna industrija Zdenka izvozi u Sloveniju, Crnu Goru i Makedoniju. Nakon modernizacije pogona topljenih sireva slijedi opremanje tvornice polutvrdih i tvrdih sireva, za koje će Zdenka iz fonda IPARD dobiti 11 milijuna kuna.

Tvornica iduće godine treba dobiti izvoznu dozvolu za Europsku uniju i omogućiti nastavak izvoznog zamaha, čiji je u dio u sadašnjoj proizvodnji 30 posto. (HRT)