Trgovačka tvrtka Žitnjak, u većinskom vlasništvu Konzuma, prvo je ovogodišnje polugodište završila s neto dobiti u iznosu od 677 ,1 tisuće kuna, dvostruko nižom u odnosu na 1,22 milijuna kuna dobiti iz prvog polugodišta 2016. godine.

Podaci iz nerevidiranog i nekonsolidiranog financijskog izvješća za prvih šest mjeseci ove godine, objavljeni u utorak, pokazuju da su ukupni prihodi Žitnjaka smanjeni na godišnjoj razini za 16,7 posto, na 20,23 milijuna kuna. Istodobno, ukupni rashodi smanjeni za 15,4 posto, na 19,5 milijuna kuna.

Kako se navodi u izvješću poslovodstva, Žitnjak je u 2017. godini stabilizirao svoj položaj na veleprodajnom tržištu, a glavni cilj tvrtke sada je osigurati dugoročnu profitabilnost i stabilnost.

Uprava kompanije navodi da je Žitnjak u ovoj godini nastavio s ostvarivanjem pozitivnog rezultata poslovanja i stabilizirao svoj položaj na tržištu veleprodaje u skladu sa zahtjevima potrošača i razvojem tržišta, te da je glavni cilj osigurati njegovu dugoročnu profitabilnost i stabilnost.

“Današnja ekonomija je izrazito turbulentna i zahtjeva od društva brzu prilagodbu novonastalim uvjetima poslovanja. Prioritet su održavanje likvidnosti, naplata potraživanja i održavanje zaposlenosti”, navodi se između ostaloga u izvješću.

Žitnjakova bilanca, pak, pokazuje da su dugoročne obveze tvrtke na kraju prvog ovogodišnjeg polugodišta iznosile 7 milijuna kuna, a kratkoročne tek nešto manjih 6,9 milijuna kuna, od čega 5,6 milijuna kuna čine obveze prema povezanim poduzetnicima.

Objavu kvartalnih financijskih izvješća kompanije iz sastava Agrokora čije dionice kotiraju na burzi odgađale su u dva navrata. U četvrtak su najavile objavu polugodišnjih izvješća, dok će o datumu objave poslovnih rezultata za treće tromjesečje naknadno obavijestiti. (Hina)