Kofola c.2Grupacija Kofola povećala je godišnje prihode za 14,6% (s 230 milijuna eura na 264 milijuna eura). Operativni dobitak povećao se za 33,1% na 22 milijuna eura, a EBITDA za 20,5%.

Ne samo zbog povoljnih prilika, nego i zbog aktivne potrage za novim prilikama za daljnja širenja.

Naime, u ožujku je slovenski brend Radenska, jak igrač u jadranskoj regiji, postao neizostavan dio grupacije Kofola. U našim krajevima, ugovor o distribuciji sokova Rauch obilježio je važnu promjenu u protekloj godini.

“Drago nam je što su vremenski uvjeti povoljni, ali vrijeme zna biti promjenjivo. Osobno mi je važniji faktor to što smo marljivim radom i nastojanjima da inoviramo, istodobno i dalje duboko poštujući tradiciju i svoje kupce, uspjeli ostvariti rast u takvom iznimno kompetitivnom tržištu kakvo je tržište napitaka. Uz to, ustrajemo na aktivnom istraživanju novih prilika za rast u susjednim zemljama”, komentira rezultate Kofole Jannis Samaras, glavni direktor grupacije.

kofola-grafDugoročna strategija ulaganja u zdrave napitke polučila je uspjeh. Brzorastuća mreža barova UGO, kojih dosad već ima 62, povećala je prihode za desetke postotaka u usporedbi s lani. Pozitivan utjecaj na konačan rezultat grupacije Kofola također je imalo uvođenje takozvane direktne distribucije napitaka u Republici Češkoj.

Unatoč ulaganjima u rast i širenje, zaduženost se gotovo nije povećala, a neto dug / EBITDA pokazatelj (dobitak prije amortizacije, kamata i poreza) na vrlo je umjerenoj razini od 1,1. Zahvaljujući trenutnom financijskom položaju, grupacija ima sve preduvjete za daljini razvoj.

kofola-graf01Osim uspjeha u brojkama, grupacija je postigla napredak i na mnogim drugim poljima. Kampanja “Fofola” u Češkoj i Slovačkoj postala je gotovo fenomen i nije slučajno da je osvojila prestižnu nagradu “Effie” za učinkovitost u oglašavanju u objema zemljama. Na kraju godine, grupacija je uspješno javno ponudila dionice na Praškoj burzi. Kofolino treće mjesto na listi najuglednijih čeških kompanija šlag je na torti.