zoo-city-ulaz-vert-largeNa hrvatskom tržištu se prije dvije godine pojavila tvrtka ZOO CITY i svojim inovativnim pristupom privukla pažnju konkurencije i kupaca, a u širenju ih nije omela ni recesija. U raznolikoj ponudi imaju hranu za sve vrste kućnih ljubimaca, igračke, opremu te širok izbor ukrasnih ribica, ptica, glodavaca i gmazova

Tvrtka ZOO CITY osnovana je početkom 2008. godine s idejom da tržištu ponudi drugačiji, inovativan pristup potpune brige za kućne ljubimce. Svojim kupcima osim široke palete proizvoda i kvalitetne usluge nude poseban doživljaj, ugodnu atmosferu i zadovoljstvo pri kupnji.

Trenutno je otvoreno 11 ZOO CITY trgovina – početkom studenog otvorile su se nove trgovine u Areni Zagreb i City Centru One Split, a u prosincu je otvorena i trgovina u centru Supernova u Zadru.

Šest ZOO CITY trgovina se nalazi u Zagrebu (Sopot, trgovački centri City Center One, Garden Mall, Cascade, Mandi i Arena), te po jedna u sklopu trgovačkih centara Supernova u Slavonskom Brodu, Varaždinu i Karlovcu.

Većina ZOO CITY trgovina nalazi se unutar trgovačkih centara što dosad nije bila praksa u Hrvatskoj, no koncept se pokazao iznimno uspješan što su prepoznali poslovni partneri, ali i kupci.

Jaki broj 2
“Prepoznali smo emotivnu vezu između ljudi i njihovih kućnih ljubimaca te tržišnu nišu koja nije direktno izložena naglim usponima ili padovima kao neke druge grane gospodarstva koje su duboko poljuljane recesijskim kretanjima”, objašnjava Robert Franjković, direktor ZOO CITY-ja.

Na hrvatskom tržištu postoji market leader i niz rascjepkanih individualnih tvrtki koje nisu iskoristile priliku za rast i razvoj. Kako kaže Franjković, cilj ZOO CITY-ja je postati jaki broj 2 i zemljopisno pokriti cijelu Hrvatsku. Svojim kupcima žele ponuditi kvalitetno i dostupno mjesto za kupnju, sa stručnim osobljem.

Ljubav prema životinjama
zoo-city-robert-franjkovic-largeIsto tako, nužno je da svaki zaposlenik ZOO CITY-ja voli životinje, a poželjno je da ima kućne ljubimce i u svom vlastitom domu.

“Osjeti se razlika kada je prodavač istinski ljubitelj onoga čega prodaje – u ovom slučaju kućnog ljubimca, a pogotovo ako je vlasnik mačke, psa, papigice ili bilo koje druge životinje”, smatra Franjković.

Trenutno u tvrtki ima 36 zaposlenih, ali otvaranjem novih trgovina taj broj će porasti na 50 i više. Ponuda je vrlo široka i trenutno se u ZOO CITY trgovinama nalazi nekoliko tisuća različitih artikala, od osnovne i nagradne hrane za sve vrste kućnih ljubimaca, raznih igračaka te opreme za ljubimce. Naravno, ponuda uključuje i same ljubimce – ukrasne ribice, ptice, glodavce i gmazove.

Sve na jednom mjestu
S obzirom na prostor pojedine trgovine, svojim kupcima nastoje omogućiti da sve svoje potrebe zadovolje na jednom mjestu. Osim širokim asortimanom, zadovoljstvo kupaca postižu i cjenovnom politikom, pa je tako uvijek veliki broj proizvoda ponuđen po trajno niskim ili akcijskim cijenama.

Većinu asortimana nabavljaju kod pouzdanih dobavljača koji mogu jamčiti stabilnost isporuke i povoljnu cijenu za krajnjeg kupca.

Vjernost kupaca nagrađuje se kroz loyalty program i karticu pomoću koje kroz više kupnji kupci ostvaruju pravo na popust.

U skladu s današnjim trendovima, ZOO CITY ima svoj profil na Facebooku te web stranicu na kojoj će uskoro profunkcionirati i web shop.

Prihod iznad 15 milijuna
Ove godine u ZOO CITY-ju očekuju prihod oko 15 milijuna kuna, a osim porasta prometa otvaranjem novih trgovina, bilježe porast i na postojećim kvadratima.

“Svakom prodajnom prostoru potreban je određeni vremenski period uhodavanja da bi u potpunosti zaživio i počeo generirati planirani promet. Ni naša specijalizirana maloprodaja nije izuzetak te smo zato i uz novootvorene trgovine za 2011. godinu budžetirali prihod preko 35 milijuna kuna”, objašnjava Franjković.

zoo-city-djelatnik-largeIako je zbog krize dio kupaca promijenio svoje navike i češće se odlučuju za kupnju jeftinijih proizvoda, kriza ima i određene pozitivne učinke.

“Visine najmova su polako počele dolaziti na realnu razinu, sve je više slobodnih atraktivnih prostora i nestat će jedan dio igrača sa scene te će situacija na tržištu biti jasnija i transparentnija”, smatra Franjković.

Sa zanimanjem ćemo pratiti tvrtku ZOO CITY koja u 2011. planira nastaviti ekspanziju i otvoriti još pet do šest novih trgovina te konsolidirati postojeće.

Uz otvorenje tri nove trgovine, do kraja godine planiraju nekoliko događanja u sklopu trgovačkih centara te mnoštvo ugodnih iznenađenja za ZOO CITY kupce.

Humanitarna akcija
Početkom listopada u ZOO CITY trgovini u Karlovcu, održana je humanitarna akcija u kojoj su sudjelovale dvije udruge za zaštitu i zbrinjavanje napuštenih životinja. Zahvaljujući dobrim srcima Karlovčana udruga “Spirit” i udruga “Udomi me” uspjele su sakupiti oko 150 kg hrane te 500 kuna novčanih priloga. Najbolja vijest je da su obje udruge uspjele udomiti i dva psića.